N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Protestmars Jazzmusici trokken dinsdag naar Hilversum en Den Haag voor meer aandacht voor jazz bij de publieke omroep. De recente naamswijziging van NPO Radio 4 zorgt al maanden voor onrust.
Ontevreden jazzmusici hebben dinsdagmiddag bij de NPO in Hilversum en bij de Tweede Kamer in Den Haag geprotesteerd tegen het „structurele gebrek aan jazz en wereldmuziek bij de NPO”. De demonstranten maakten muziek en boden bij de Tweede Kamer gebundelde protestbrieven aan van enkele honderden jazzmusici, podia, conservatoria, orkesten en vakorganisaties.
Aanleiding voor het protest is de naamswijziging van de klassieke radiozender NPO Radio 4. Sinds begin dit jaar heet de zender NPO Klassiek omdat die al zeventien jaar enkel klassieke muziek draait. NPO wilde de „vindbaarheid en de herkenbaarheid van de zender vergroten”. Toen zendermanager Simone Meijer in de Volkskrant in november de naamsverandering toelichtte, zei ze, gevraagd naar jazz: „Ik vind absoluut dat wereldmuziek en jazz thuishoren in het publieke aanbod, maar niet bij ons.”
Dat was tegen het zere been van de jazzmusici, die de afgelopen decennia meemaakten hoe jazz geleidelijk verdween uit de ether van de publieke omroep. Tot 2006 was jazz onderdeel van de programmering van NPO Radio 4. Daarna werden soul en jazz ondergebracht bij het nieuwe digitale kanaal NPO Radio 6. In 2016 maakte die zender wegens geldgebrek een doorstart als NPO Soul & Jazz. Dat zendt wel non-stop genres als soul, r&b en jazz uit, maar biedt nauwelijks programma’s meer.
In de tijdens de demonstratie aan de Kamer aangeboden bundel staan protestbrieven van zo’n 200 musici, van culturele instellingen en de vakvereniging VNJJ. „Het is een verpaupering van het muzikale aanbod als we op Radio 4 slechts muziek onder de noemer ‘klassiek’ mogen horen”, schreef trompettist Eric Vloeimans. „Ik wil met klem vragen om jazz niet langer buiten te sluiten”, schreef saxofonist Susanne Alt. Ook organisaties als het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en Mojo Concerts (dat het North Sea Jazz-festival organiseert) schreven brieven.
Een deel noemt expliciet „het voorgenomen plan om jazz te schrappen uit de programmering van NPO 4”. Volgens een woordvoerder van de NPO is er echter sprake van een misverstand, omdat er al sinds 2006 geen jazz meer te horen is op NPO Klassiek. In maart beantwoordde staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media, D66) al Kamervragen over de kwestie, waarin ook zij schreef dat „de programmering niet is gewijzigd en dat jazz en wereldmuziek niet uit de programmering zijn verdwenen”.
De NPO heeft wel de „ambitie” om liefhebbers van jazz en wereldmuziek beter te bedienen, zegt de woordvoerder, maar is daarvoor afhankelijk van de omroepen. Zij denkt dat de protesten voortkomen uit „het gevoel dat er te weinig jazz te horen is in het muzikale landschap in Nederland”. „Het is mooi dat je zo voor je sector gaat staan, maar de aanleiding is geheel onduidelijk.”